Wie is Elma?

Ik ben Elma, 37 jaar en woon in Gendringen. Ik ben gelukkig getrouwd met Peter en samen hebben we een lieve dochter Elena en een hond Sjakie.

Tweeënhalf jaar geleden stond ik volop in het leven. Van de één op andere dag kreeg ik wat tintelingen in mijn romp, wat niet veel later doortrok naar mijn been en voet. Ik ging steeds moeilijker lopen en kreeg de diagnose MS.

Ik heb 4 maanden intern gezeten bij een revalidatiecentrum, maar dit leverde helaas niet veel op. Ik ging hard achteruit en was na anderhalf jaar vrijwel volledig rolstoelgebonden. Nu na bijna tweeënhalf jaar ziek zijn en alleen maar achteruitgang is de knoop doorgehakt. Wij gaan voor stamceltransplantatie!

Elma en dochter Elena
Elma

Wat betekent MS voor Elma en haar gezin?

Door de MS kan ik niet meer functioneren zoals ik graag zou willen. Elena naar school brengen en van school halen lukt al jaren niet meer. Wandelen met Sjakie, zelfstandig naar de winkel gaan, autorijden, fietsen, zwemmen, lopen, niets van dit alles is er meer bij. Het afhankelijk zijn van anderen is wat ik nog het ergste vind. De situatie zou toch heel anders moeten zijn…

Elena is erg verdrietig omdat mama niet meer goed kan lopen. Ze weet nog goed hoe we vroeger vaak samen naar de kinderboerderij of naar de speeltuin gingen. Dat mama met haar naar de dansles ging en haar naar school bracht. Samen zwemmen was wat we het liefste deden… Elena staat regelmatig midden in de nacht huilend aan ons bed. Zo verdrietig omdat mama niet meer kan lopen, dan breekt echt je hart…

Toch proberen we met ons gezin positief te blijven. Kijken naar alles wat er nog wel is en er het beste van te maken. Maar wat zou het toch mooi zijn als een behandeling in Rusland financieel mogelijk zou worden. Zodat de MS stop gezet kan worden en we weer kunnen gaan leven in plaats van overleven!

Sluit Menu