Stamceltransplantatie (HSCT behandeling)

Met een stamceltransplantatie wordt het lichaam gereset, zodat ontstekingscellen niet langer het centrale zenuwstelsel aanvallen. Bij deze behandeling worden eigen stamcellen gebruikt. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Het immuunsysteem wordt teruggebracht naar een moment voordat de MS ontstond. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat de ontstane schade (deels) hersteld wordt. Stamceltransplantatie bij MS is iets dat in Nederland helaas nog niet mogelijk is.

Hoe ziet de behandeling eruit?

We zullen naar Rusland vliegen en ik zal voor circa 4 weken in het ziekenhuis verblijven. Ik zal medicatie krijgen, zodat het lichaam extra stamcellen gaat aanmaken. Als er genoeg stamcellen zijn worden deze geoogst en tijdelijk ingevroren.

Hierna krijg ik o.a. chemotherapie toegediend waarmee het afweersysteem wordt uitgeschakeld. Daarna worden de nieuwe, eigen stamcellen (zonder ziektegeschiedenis) teruggeplaatst, hiermee wordt het afweersysteem weer opgebouwd. Er is sprake van een reset.

Vervolgens ga ik circa 10 dagen in quarantaine. Daarna krijg ik medicatie en als alles goed gaat mag ik daarna naar huis.

Eenmaal thuis moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat ik een infectie of virus oploop, aangezien het afweersysteem nog erg zwak is.

De verwachting is dat de stamceltransplantatie de MS stop zet en er misschien zelfs herstel gaat optreden van de ontstane schade in het centrale zenuwstelsel.

Het is een enorm zwaar en intensief traject, maar zo de moeite waard!

Help je mee?

Ja, ik steun Elma

Persoonlijke info

Totaalbedrag: €20,00

Sluit Menu